Over Ma-Ryuk

Algemene informatie over Ma-Ryuk gennep

Geschiedenis van Ma-Ryuk

In 1968 wordt Taekwon-do geintroduceerd in Gennep. De heer Karel van Orsouw was toen de trainer en voorzitter van de Taekwon-do school Taekyon. Deze school bevatte enkele kleinere scholen die door de leerlingen van de heer van Orsouw gedraaid werden. Onder deze scholen vielen Nijmegen, Berghem, Boxmeer, Cuyk en Gennep. Gennep werd getraind door Martin vd Heyden en Harrie Gabriels. Midden jaren 70 valt de vereniging Taekyon uit elkaar. Elke kleine school is toen zelfstandig verder gegroeid. Zo is in Gennep de Taekwon-do school Ma-Ryuk opgericht. 

Ma-Ryuk stamt uit het koreaans en betekent bovennatuurlijke krachten. Martin vd Heyden was vanaf die tijd de hoofdleraar met Eli Wattimena als assistent. Na een aantal jaren trekt Martin zich terug en wordt de sportschool door de gebroers Wattimena gerund. Eli en Charlie Wattimena zorgden voor een goede naam op het gebied van sparring. Wanneer de school zich als vereniging inschrijft wordt Ma-Ryuk voor zeer lange tijd geleid door Ton Bernards. In 2009 wordt de leiding van de vereniging overgenomen door Dennis Zurnee, Bram Tijssen en Wouter Sterckx.

Eli Wattimena, Charli Wattimena, Ronne Wattimena en Ton Bernards zijn tot heden Erelid van Ma-ryuk

Beschermende materialen:

Een belangrijk onderdeel van taekwondo is het sparren. Dit onderdeel staat geregeld op het trainingsschema bij de jeugd, junioren en senioren.

Om dit goed te kunnen beoefenen heb je beschermingsmaterialen nodig: handbescherming, voetbescherming, gebitsbescherming en voor zowel jongens and meisjes, kruisbescherming (protector/tok).

Deze beschermingsmaterialen zijn  bedoeld voor de bescherming van jezelf want het voorkomt veel blessures. Daarnaast is het ook verplicht voorgeschreven tijdens wedstrijden (zowel binnen de vereniging als daarbuiten op toernooien). De materialen behoren dus tot de standaarduitrusting van een Taekwondoin en Ma-Ryuk verwacht dat iedere leerling deze materialen heeft. Het ‘delen’ van beschermingsmaterialen is overigens uit een hygiënisch oogpunt niet aan te bevelen.

Indien je nog geen bescherming hebt is het mogelijk om de beschermingsmaterialen voor handen en voeten aan te schaffen via de vereniging (klik hier voor een overzicht). Heb je ze nog niet, bestel ze dan tijdens de training. Een gebits- en kruisbescherming kunnen bij een goede sportzaak aangeschaft worden.

Je draagt je eigen verantwoordelijkheid, heb je geen beschermingsmaterialen, dan kunnen we je helaas niet meer laten deelnemen aan sparringstrainingen en wedstrijden.

Etiquette

Correct gedrag in de Dojang

 • Wijze van groeten;

 • Respect en vriendelijkheid;

 • Zorg ervoor dat je op tijd bent voor de training. Te laat komen stoort de lessen. (laatkomers worden op gepaste wijze aangepakt);

 • Zorg voor korte nagels aan handen en voeten, schone kleding en haren vast indien mogelijk;

 • Geen sieraden dragen;

 • Je dient tijdens het trainen gebruik te maken van een schone en gestreken dobok (pak);;

 • De kleding gesloten en de band in de juiste kleur correct geknoopt (platte knoop);

 • Evt. verwondingen zijn vooraf al goed verzorgd en worden tijdens de les ook verzorgd vanwege infectiegevaar en ter bescherming van de orde en netheid in de dojang;

 • Niet roken, geen schoenen dragen of drank gebruiken van welke aard ook binnen de dojang;

 • Geen lessen verzorgen zonder toestemming van de hoofdleraar;

 • Niet onnodig kletsen tijdens de les;

 • Train gemotiveerd;

 • Realiseer je dat je ooit zelf ook als beginneling gestart bent;

 

 

Groetprocedure

Bij Taekwon-do horen bepaalde omgangs- en beleefdheidsvormen. Het groeten behoort tot de beleefdheidsvormen. Het groeten is een vorm van het uiten van respect en vriendelijkheid. Dit gebeurt als regel bij het komen en gaan en bij het begin en einde van een (partner)oefening.

Een groet heeft uiteraard pas waarde als daaraan inhoud wordt gegeven en als daarmee ook voldaan wordt aan de verwachting van de ander. Daarom dient het groeten op een correcte en precieze wijze te gebeuren, dus niet gehaast of nonchalant.

De buiging:

Charyot

Charyot is een commando en betekent dat je in de houding gaat staan

 1. De voeten staan met de hakken tegen elkaar in een hoek van 45 graden.

 2. De armen zijn licht gebogen en hangen natuurlijkerwijs naar beneden; de vuisten zijn licht gespannen.

 3. De ogen en het hoofd zijn naar voren gericht (de kant op waar je naar buigt).

Kyong Ye

Kyong Ye is een commando en geeft aan dat je nu gaat buigen

1. Buig het lichaam 15 graden naar voren.

2. De ogen blijven gericht op de tegenstander / partner.

De aanspreektitels:

De aanspreektitels van de instructeurs zijn als volgt:

Boosabum (nim); aanspreektitel van een assistent instructeur in Taekwon-Do, dit is iemand van 1e t/m 3e Dan.

Sabum (nim); aanspreektitel van een instructeur in Taekwon-Do, iemand van 4e t/m 6e Dan.

Sahyun (nim); aanspreektitel van een Meester in Taekwon-Do, iemand met 7e of 8e Dan.

Saseong (nim); aanspreektitel van een Grootmeester in Taekwon-Do, iemand met de 9e Dan.

Nim is afgeleid van Nimjae en betekent 'respect'.

Ke betekent 'gezicht naar de instructeur'.

De groetprocedure:

 • Als er een foto van Generaal Choi Hong Hi hangt, en een instructeur van 1e t/m 3e dan les geeft, zal de groetprocedure er als volgt uitzien.

Charyot (= attentie in de houding gaan staan) Changnika nimke (gezicht naar de gerespecteerde grondlegger) Kyong Ye (Buig)

Daarna (iedereen staat al in de houding dus geen Charyot) Boosabum nim ke (Gezicht naar de gerespecteerde assistentleraar ) Kyong Ye (Buig)

 • Hangt er geen portret van Generaal Choi Hong Hi in de dojang, dan is de procedure als volgt:

Charyot (Attentie houding gaan staan) Boosabum nim ke (Gezicht naar de gerespecteerde assistentleraar ) Kyong Ye (Buig)

Verder is er internationaal het gebruik dat na elke groetprocedure de leden antwoorden met Taekwon, behalve bij de groet naar de grondlegger, deze is namelijk alleen in geest aanwezig.

De hygiëne van de handen en voeten

De handen en voeten dienen schoon te zijn en korte nagels te hebben. Korte nagels zijn nodig om verwonding van jezelf alsmede die van anderen te voorkomen.

Voetschimmel is natuurlijk uitermate besmettelijk. Wanneer je last hebt van voetschimmel, kun je wel naar de training, maar draag dan schone sokken om besmetting van de mat en andere Taekwondoins te voorkomen. Meld dit wel even aan de leraar voordat je de mat opgaat.

Schimmelnagels zijn ook zeer besmettelijk en het gevaar van besmetting willen we zoveel mogelijk inperken. Schimmelnagels (aan voeten) dienen dan ook afgeplakt te worden vóór de training. Hier geldt dus een eigen verantwoordelijkheid.

Wordt er slecht omgegaan met de hygiëne kun je van de training verwijderd worden.